Tratamentul medical numit terapie de substitutie hormonala (TSH) inlocuieste homonii pierduti din cauza menopauzei. Acesta ajuta, de asemenea, la protejarea femeilor varstnice de mai multe boli, cum ar fi osteoporoza, o boala asociata cu imbatranirea osoasa.
Un studiu realizat de Woman’s Health Initiative in 2002 a ajuns la concluzia ca femeile care se supun terapiei de substitutie hormonala prezinta riscuri de boli de inima si de cancer. Studiul a fost considerat mai tarziu ca avand mai multe defecte. Cercetarile efectuate de Scoala de Medicina de la Yale, publicate in numarul din iulie 2013 al Jurnalului American de Sanatate Publica, au sugerat ca mii de femei au murit inutil din cauza faptului ca nu au primit tocmai acest tratament.
Pentru multe femei, tratamentul cu hormoni de substitutie depinde de antecedentele lor medicale. Cu toate acestea, in prezent, un lucru este clar: beneficiile terapiei de substitutie hormonala depasesc cu mult riscurile ei.
Iata 3 mituri des auzite despre aceasta terapie si de ce nu ar trebui sa le mai dai crezare:
1.TSH cauzeaza cancer la san. Acest lucru nu este adevarat. Mai mult, Dr. Lauren Streicher, profesor de obstetrica si ginecologie la Scoala de Medicina Feinberg de la Universitatea Northwestern, a remarcat ca mai mult de 80% dintre femeile care au cancer de san nu au luat tratament cu hormoni de substitutie. Totodata, subiectii din studiu care au primit terapie doar cu estrogen au prezentat o scadere de 18% a cancerului de san.
2.TSH are mai multe riscuri decat avantaje. Depinde de fiecare femeie, motiv pentru care este important ca fiecare persoana care vrea sa se supuna unui astfel de tratament trebuie sa discute cu un medic specializat. Cu toate acestea, Clinica Mayo sugereaza ca terapia de substitutie hormonala este benefica in reducerea insuficientei cardiace si atacurilor de cord. In plus, terapia imbunatateste functia musculara si poate proteja organismul de anevrisme cerebrale. De asemenea, TSH ar putea scadea ratele de mortalitate la femeile care ajung la menopauza devreme. Femeile carora li se recomanda aceasta terapie sunt cele care sufera de simptome severe de menopauza, inclusiv bufeuri, transpiratii nocturne, depresie, insomnie si epuizare inexplicabila. Tratamentul este benefic, de asemenea, pentru femeile care au disfunctie sexuala sau care au menopauza prematura, fapt ce vine la pachet cu riscul de osteoporoza, boli de inima si alte afectiuni severe.
3.Hormonii bioidentici sau naturali sunt mai siguri si mai eficienti decat cei folositi in terapia hormonala traditionala. Hormonii bioidentici sunt, dupa cum sugereaza numele, identici din punct de vedere chimic cu cei din organism, iar hormonii naturali provin din surse vegetale sau animale. Acestia nu sunt mai siguri sau mai eficienti decat cei utilizati in terapia traditionala, potrivit FDA. Unele terapii hormonale traditionale contin estrogen natural si progesteron din plante. De asemenea, unele medicamente bioidentice pot fi similare cu cele folosite in terapiile traditionale. In concluzie, nu exista avantaje in plus sau in minus pentru hormonii bioidentici sau naturali.