Menopauza nu este un subiect foarte placut pentru femei. Sigur, la fel ca ridurile si problemele vezicii urinare, aceasta va aparea pana la urma, dar de ce sa iti faci griji mai devreme decat trebuie? Pentru majoritatea femeilor, menopauza apare la varsta aproximativa de 50 de ani. Dar, pentru 1% dintre femei, aceasta schimbare vine mult mai devreme de varsta de 40 de ani. Termenul tehnic pentru acest lucru este menopauza prematura sau menopauza precoce si se caracterizeaza prin insuficienta ovariana prematura, avand urmatoarele simptome: bufeuri, transpiratii nocturne, probleme de somn, probleme sexuale, uscaciune vaginala, dureri in timpul actului sexual, tulburari in zona pelviana, pierderea masei osoase si schimbari bruste de dispozitie.
Experimentarea acestor simptome la 50 de ani nu este deloc placuta, iar trecerea prin ele la varsta de 30 sau chiar 20 de ani poate fi cu adevarat dramatica. Dar ce poate face o femeie pentru a nu ajunge la menopauza mai devreme decat ar trebui? In timp ce varsta menopauzei (inclusiv menopauza precoce) este, in mare parte, predeterminata de genele tale, exista unele lucruri pe care le poti face pentru a intarzia aparitia menopauzei sau cel putin pentru a ajuta la diminuarea simptomelor.
Acestea fiind spuse, iata 5 pasi pe care sa ii urmezi pentru a preveni menopauza prematura:
1.Fa sport regular, dar nu excesiv! Sportul este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru a ajuta la intarzierea perimenopauzei. Acest lucru se explica prin faptul ca activitatea fizica stimuleaza reglarea nivelurilor de hormoni si mentinerea nivelurilor normale de grasime corporala. Dar, desi sportul este bun, prea mult strica! Exista o asociere intre exercitiile extrem de intense si / sau lungi si menopauza precoce. Exercitiile fizice excesive creeaza un dezechilibru hormonal care provoaca ovulatii neregulate si posibil epuizarea hormonala precoce.
2.Lasa-te de fumat! Fumatul este unul dintre putinele lucruri despre care se stie ca induc menopauza precoce, potrivit Societatii Americane de Medicina Reproductiva. Substantele chimice din tigari, cum ar fi nicotina si monoxidul de carbon, pot accelera rata de pierdere a ovulelor. Din pacate, odata ce mor, ouale nu mai pot fi inlocuite. Din cauza aceasta, femeile care fumeaza tind sa intre la menopauza cu circa 4 ani mai devreme decat nefumatoarele.
3.Evita toxinele de mediu! Ar putea produsele cosmetice, sticla din plastic din care bei apa si microundele sa declanseze schimbari hormonale grave? Oamenii de stiinta inca examineaza legatura, insa cercetarile facute pana in prezent arata ca menopauza precoce poate fi partial declansata sau exacerbata de substantele chimice din mediu. Aceste substante sunt numite disruptori endocrini si au tendinta de a interfera cu capacitatea organismului de a regla hormonii, gasindu-se in materiale plastice si in ftalatii din cosmetice. Minimizarea expunerii la aceste materiale si substante poate ajuta la mentinerea echilibrului delicat al hormonilor.
4.Diminueaza consumul de alcool! Alcoolul probabil ca nu provoaca menopauza prematura, dar consumul acestuia in exces poate duce la acest lucru, mai ales daca exista si alti factori de risc. Conform cercetatorilor, consumul in cantitati mari de alcool, dar si de cofeina, este asociat cu reducerea fertilitatii.
5.Incearca sa-ti mentii o greutate corporala normala! Estrogenul este stocat in tesutul gras, astfel ca excesul de greutate este o cauza majora a excesului de estrogen la femei, iar prea mult estrogen poate duce la insuficienta ovariana. In mod similar, subponderalitatea poate sa faca organismul sa creada ca sufera de foame, astfel ca ii va inchide toate sistemele care nu sunt esentiale pentru viata, cum ar fi fertilitatea. Prin urmare, cu cat te afli mai aproape de o extrema a spectrului de greutate, cu atat este mai probabil sa declansezi menopauza precoce.