O unda brusca de caldura te cuprinde instantaneu in timp ce incepi sa simti transpiratia care se revarsa peste corp in incercarea de a-l readuce la temperaturi normale. Acest episod are loc din ce in ce mai frecvent odata cu instalarea menopauzei. Bufeurile si transpiratiile sunt simptomele cele mai comune pe care le experimenteaza femeile care se confrunta cu menopauza, pana la 85% dintre ele raportand aceste senzatii neplacute cand ajung in aceasta etapa a vietii.
Menopauza este schimbarea naturala prin care trec femeile in jurul varstei de 50 de ani, semnaland sfarsitul vietii fertile si a menstruatiei. Conform Institutului National de Imbatranire din Statele Unite ale Americii, menopauza se instaleaza intre varsta de 45 si 55 de ani si are simptome specifice care dureaza aproximativ 7 ani.
Daca te confrunti in prezent cu menopauza, cel mai probabil ca esti familiarizata cu problema persistenta a transpiratiei si a mirosului neplacut pe care aceasta il lasa pe hainele si pe lenjeria de pat.
De ce tind femeile la menopauza sa transpire mai mult ca niciodata?
Transpiratia excesiva, fie sporadic pe parcursul zilei, sau in mod specific noaptea, poate fi ceva cu adevarat deranjant, de care, cu siguranta, iti doresti sa scapi cat mai repede. Exista o sumedenie de cauze care pot provoca transpiratiile frecvente si, prin urmare, consultarea unui medic te-ar putea ajuta sa descoperi motivul si sa gasesti solutia pentru a combate problema. La femei, in special la cele cu varste cuprinse intre 45 si 55 de ani, cel mai probabil ca acesta este un simptom al perimenopauzei si al menopauzei.
In timpul menopauzei, femeile sufera de bufeuri usoare sau severe, care vor provoca producerea de transpiratie ca raspuns al organismului la temperatura ridicata, incercand sa regleze temperatura corpului.
Ce provoaca transpiratiile nocturne la femei?
Dupa cum am mentionat deja in randurile de mai jos, transpiratiile nocturne sunt destul de frecvente la femeile care trec prin perimenopauza si menopauza, acestea fiind cauzate de diferitele modificari hormonale din organism. Perimenopauza este o faza normala prin care trec femeile inainte de a intra oficial in menopauza, faza in care ovarele produc mai putin estrogen, progesteron si testosteron – asta va duce la nereguli in menstruatie. Aceasta modificare a nivelului de estrogen este motivul transpiratiei intense care survine in timpul noptilor.
In afara de perimenopauza si menopauza, exista alte cauze care pot provoca transpiratii nocturne, cum ar fi urmatoarele:
- infectiile din organism;
- raceala, gripa, febra;
- anxietatea, atacurile de panica;
- hiperhidroza;
- anumite medicamente.
Cum poti combate transpiratia in timpul menopauzei?
- Dusurile sunt, cu siguranta, cele mai importante atunci cand vrei sa previi sau sa scapi de transpiratie.
- Folosirea unui antiperspirant dupa fiecare dus;
- Purtarea de haine largi, fabricate din tesaturi usoare, preferabil din bumbac, care sa lase corpul sa respire in voie;
- Limitarea consumului de alcool, cafea, tutun si mancaruri picante, deoarece acestea tind sa accelereze producerea de bufeuri;
- Sportul efectuat in mod regulat, de 3-5 ori pe saptamana, s-a dovedit a fi extrem de eficient in reducerea episoadelor de bufeuri;
- Hidratarea este acum mai importanta ca niciodata. Femeile care se confrunta cu transpiratii excesive ar trebui sa consume zilnic intre 2 si 3 litri de apa.