Unul dintre cele mai frecvente simptome ale menopauzei, dar despre care se vorbeşte foarte puţin şi care afectează milioane de femei din toata lumea, este căderea masivă a părului.
Deoarece pierderea părului în această etapă a vieţii este rezultatul direct al modificărilor hormonale, rezolvarea problemei ar trebui să vina prin administrarea tratamentelor de substituţie hormonală. Totuşi, specialiştii au constatat că aceasta nu este suficientă, iar abordarea cea mai eficientă constă într-o combinaţie de schimbări ale stilului de viaţă şi terapii alternative.
- Schimbări ale stilului de viaţă pentru prevenirea căderii părului
Acestea sunt de recomandat în primul rând, deoarece implică foarte puţine riscuri şi nu sunt costisitoare. Apelarea la medicaţie şi tratament chirurgical ar trebui să se facă numai în cazuri extreme.
Pe de altă parte, schimbarea stilului de viaţă necesită un nivel înalt de autodisciplină şi nu toate femeile sunt capabile de aşa ceva.
O importanţă specială în bătălia contra căderii părului o are alimentaţia echilibrată. Un nivel scăzut al vitaminei D, un aport insuficient de fier sau proteine, sau curele de slăbire drastice pot determina căderea părului.
Reducerea consumului de cafea şi alcool, exerciţiile fizice regulate sau cele de reducere a stresului (yoga) pot ajuta la regenerarea firului de păr.
De asemenea, manevrele de periere şi prindere a părului trebui să se realizeze cu blândeţe, deoarece firul de păr este mai subţire şi mai fragil la menopauză. Părul trebuie purtat liber cât mai des cu putinţă, prinderea în coadă sau coc fiind traumatizantă atât pentru rădăcina părului, cât şi pentru fir. Evită tehnicile de coafare care implică o temperatură foarte ridicată şi excesul de produse de styling.
Este destul de simplu să faci aceste schimbari în viaţa ta, mai ales dacă eşti obişnuită cu rutina, şi vei vedea că rezultatele merită acest efort.
Schimbarea stilului de viaţă te va ajuta să previi căderea părului, dar nu va trata această problemă. Prin urmare, va trebui să apelezi şi la alte terapii, cum sunt cea de substituţie hormonală sau remediile alternative.
2. Remedii alternative pentru tratarea căderii părului
Medicina alternativă este o opţiune sigură, naturală, ieftină şi eficientă de tratare a căderii părului.
Masajul scalpului cu diverse produse din plante stimulează regenerarea foliculilor şi determină creşterea unor noi fire de păr.
Există două tipuri de plante care pot fi folosite în tratarea căderii părului: fitoestrogenii şi regulatorii hormonali naturali.
Fitoestrogenii, cum ar fi ginsengul feminin sau cimicifuga racemosa, conţin compuşi foarte asemănători ca structură estrogenilor. Aceste plante tratează în primul rând dezechilibrul hormonal şi, indirect, căderea părului.
Spre deosebire de fitoestrogeni, regulatorii hormonali naturali nu conţin estrogen, dar stimulează producerea hormonilor de către organismul femeii.
Schimbările stilului de viaţă combinate cu terapiile alternative reprezintă o opţiune eficientă de tratament în cazul căderii părului la menopauză.
Totuşi, unele dintre femei pot suferi o cădere masivă a părului, încât se impune un tratament mult mai drastic. Înainte de a lua orice medicament sau de a apela la tratamentul chirurgical, prezintă-te la medicul specialist care îţi va explica atât beneficiile, cât şi riscurile acestor intervenţii.
- Tratamentul medical şi chirurgical
Cel mai la îndemână tratament medical este cel de substituţie hormonală, dar, din nefericire, are şi efecte adverse, cum ar fi creşterea riscului de tromboză (formarea cheagurilor de sânge) sau de atac cerebral.
Transplantul de păr sau terapia cu laser sunt ceva mai costisitoare şi nu lipsite de efecte secundare şi ar trebui să fie considerate ca ultimă instanţă.
Cele trei tipuri de tratament – schimbarea stilului de viaţă, terapiile alternative şi tratamentul medical/chirurgical – nu se exclud reciproc, abordarea lor făcându-se în diverse combinaţii în funcţie de durata şi de severitatea problemei.