Te-ai trezit vreodata noaptea imbibata in sudoare? Inseamna ca ai avut parte de transpiratii nocturne. Acest lucru poate fi explicat de utilizarea unor haine prea groase pe timp de noapte, de asternuturi prea calduroase sau de faptul ca dormi intr-o camera cu temperatura prea ridicata. Bufeurile sunt perioade bruste de transpiratie excesiva si senzatie incomoda de intensificare a caldurii. Consumul de alimente cu multe mirodenii, cofeina in exces, stresul si hainele prea stranse pe corp cauzeaza, de obicei, bufeurile. Bufeurile apar in timpul zilei, iar transpiratiile apar noaptea. Ambele simptome pot fi insa efecte ale menopauzei.
Iata diferentele dintre bufeuri si transpiratiile nocturne:
Te confrunti cu transpiratii nocturne?
Acestea sunt transpiratii excesive ce apar atunci cand dormi, manifestandu-se in frecvente si rate diferite de la caz la caz. Transpiratiile nocturne nu iti permit sa ai parte de un somn linistit. Unele femei tind sa puna vina pe hainele calduroase si pe temperatura prea ridicata din dormitor. Dar cand transpiri intens in timpul iernii, cu siguranta, trebuie sa iti pui altfel intrebarea. Acesta ar putea fi semnul precoce al menopauzei.
Corpurile noastre au reactii diferite; unele femei pot prezenta inrosire a partii superioare a corpului, greata si dureri frecvente de cap. Atunci cand menopauza este din ce in ce mai aproape, exista tendinta de a aparea dezechilibre hormonale in organism, acestea fiind cauzele principale ale transpiratiilor excesive.
Ce provoaca transpiratiile nocturne?
La inceput de menopauza, ratele de estrogen fluctueaza, iar hipotalamusul nu mai functioneaza normal. Hipotalamusul se afla in creier si are rolul de a regla temperatura normala a corpului. Avand parte de astfel de fluctuatii, hipotalamusul determina corpul sa transpire excesiv pentru a se raci.
Bufeurile, din nou?
Bufeurile sunt, cu siguranta, extrem de incomode. Acestea reprezinta inrosirea brusca a pielii, transpirarea partii superioare a corpului, piele neobisnuit de calda si crestere brusca a ratei batailor inimii. La fel ca transpiratiile nocturne, bufeurile sunt semne foarte precoce ale menopauzei. Ele apar in mod diferit la femei si au efecte diferite.
Cunoscand factorii care declanseaza bufeurile:
Stilul de viata si obiceiurile nesanatoase sunt principalii factori declansatori de bufeuri. Variabilele actioneaza diferit asupra femeilor. Sederea in camere prea calduroase si purtarea de haine stramte pe corp le declanseaza, de asemenea. Daca bei bauturi alcoolice si cafea, poti iarasi sa experimentezi bufeuri. Cand te apropii de menopauza, stresul te va determina sa ai parte de si mai multe bufeuri.
Gestionarea bufeurilor:
Purtarea de haine confortabile, din bumbac natural, ajuta la evitarea bufeurilor. Totodata, apa cu gheata aplicata usor pe corp te va face sa te simti mai bine. Acest lucru insa functioneaza diferit la femei. Poate fi intens si dificil de gestionat.
Tratamentul menopauzei:
Tratarea ambelor simptome este acelasi lucru cu tratamentul menopauzei. Simptomele menopauzei nu trebuie sa te streseze deoarece pot fi tratate si tinute sub control. Cel mai popular si eficient tratament este terapia cu hormoni de substitutie. Acesta foloseste hormoni sintetici ce actioneaza ca supliment pentru estrogen, reducand severitatea si aparitia transpiratiilor nocturne si a bufeurilor, precum si a celorlalte simptome neplacute ale menopauzei, cum sunt oboseala, durerile de cap si depresia.