Câteva simptome foarte bine-cunoscute ale menopauzei sunt bufeurile, creșterea în greutate și scăderea apetitului sexual. Dar pe lângă acestea, mai existe și simptome de care nu ne avertizează nimeni, simptome cărora nu le acordăm o foarte mare atenție.
Sforăitul și menopauza
Odată cu menopauza, multe femei încep să sforăie. Vârsta medie a menopauzei este de 50-51 de ani, însă simptomele menopauzei se fac simțite încă de la vârsta de 40 de ani.
În ceea ce privește sforăitul, așadar, debutul acestuia se datorează parțial scăderii nivelului de esterogen, hormon care joacă un rol esențial în păstrarea mușchilor și a țesuturilor din jurul traheei. Ei trebuie să fie puternici.
În momentul în care țesuturile se înmoaie, femeile nu mai pot respira la fel de ușor atunci când dorm.
O universitate Din Toronto a realizat un studiu și a descoprit faptul că 47% dintre femei în perioada pre-menopauză suferă de apnee, afecțiune care blochează parțial sau total căile respiratorii în timpul somnului timp de aproximativ zece secunde.
Memoria și menopauza
Un studiu arată că peste 40% dintre femeile cu vârste curprinse între 40 și 55 de ani au declarat faptul că întâmpină dificultăți atunci când vine vorba despre amintirea anumitor lucruri.
La fel de bine, alte studii evidențează că în momentul în care nivelul de esterogen scade, conexiunile între celulele creierului se realizează cu dificultate, iar stocarea evenimentelor se va face la fel de greu.
Acest simptom, însă, nu este permanent, ci în timp se diminuează, fiind predominant pe o perioadă de aproximativ un an de la ultima menstruație.
În acest caz se pot opta și pentru diferite remedii, astfel că un studiu realizat de o universitate din Amsterdam a concluzionat că terapia TSH, de substituție hormonală poate întineri creierul.
TSH-ul regenerează anumite celule și ajută creierul să întinerească cu câțiva ani, prin intermediul acestei substituții partea stângă a creierului lucrând mai bine cu partea dreaptă a creierului.
Senzația de arsură a gurii și menopauza
Senzația de arsură a buzelor, gingiilor sau alte părți ale gurii este una dintre cele mai ciudate efecte secundare.
Deși aceste efecte secundare pot efecta toate categoriile de vârstă, în principiu ele apar la acele femei care spre îndreaptă spre perioada menopauzei.
Cercetările arată că între 10% și 40% dintre femeile care solicită ajutor pentru simptomele care apar în perioada menopauzei suferă, de altfel, și de diferite disconforturi simțite la nivelul gurii.