Tensiunea arteriala ridicata sau hipertensiunea arteriala este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Desi afecteaza atat femeile, cat si barbatii, exista diferente legate de perioadele si motivele dezvoltarii acestei conditii intre femei si barbati.
Medicii spun ca hipertensiunea arteriala este probabil cel mai important factor de risc cardiovascular la femeile aflate in post-menopauza. Iar bolile cardiovasculare raman principala cauza a deceselor in randul femeilor. Prin urmare, sunt o problema majora.
La pacientii mai tineri, tensiunea arteriala tinde sa fie mai mare la barbati decat la femei. Incepand cu varsta de 30 de ani, presiunea sanguina a barbatilor are tendinta de a creste treptat, pana la varsta de 55 de ani. In acelasi interval de varsta, tensiunea arteriala a femeilor creste mai lent pana la perimenopauza. Aceasta crestere lenta a tensiunii arteriale incepe sa se accelereze in jurul tranzitiei menopauzei si va continua sa creasca odata cu trecerea anilor.
Asadar, in timp ce hipertensiunea arteriala este mai frecventa la barbatii tineri decat la femeile tinere, femeile aflate la menopauza tind sa aiba mai multe probleme cauzate de tensiunea ridicata decat barbatii de varsta mijlocie.
Rolurile estrogenului:
Unul dintre principalele motive pentru care exista aceste diferente in ceea ce priveste tensiunea arteriala la femei si la barbati poate fi estrogenul. In interactiunile complexe ale corpului uman, estrogenul joaca multe roluri:
- Estrogenul creste nivelurile de oxid nitric, care este un dilatator foarte puternic al vaselor de sange, iar vasele de sange dilatate pot conduce la o presiune sanguina sanatoasa.
- Estrogenul nu numai ca ajuta la mentinerea dilatarii vaselor de sange prin cresterea nivelului de oxid nitric, dar ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de endotelina, o substanta care constricteaza vasele de sange, fiind totodata strans legat de bolile de inima si de hipertensiunea arteriala.
- Prin cresterea elastinei si a colagenului, estrogenul stimuleaza vasele de sange sa-si mentina peretii sanatosi si flexibili.
- Estrogenul are proprietati antioxidante, reducand radicalii liberi implicati in afectarea celulelor si inflamatiilor asociate bolilor cardiovasculare.
- De asemenea, estrogenul ajuta la reducerea sensibilitatii la sodiu, facand femeile mai putin sensibile la efectele hipertensive ale sarii.
- In cele din urma, estrogenul ajuta la suprimarea sistemului renina-angiotensina (RAS) care controleaza enzimele si hormonii ce afecteaza vasoconstrictia (constrictia vaselor de sange) si retentia de sodiu.
Avand in vedere numeroasele efecte protectoare ale estrogenului, nu este surprinzator faptul ca cercetatorii suspecteaza ca deficitul de estrogen specific menopauzei este unul dintre factorii care contribuie la cresterea hipertensiunii arteriale la femeile aflate in aceasta perioada a vietii.