Potrivit Fundatiei Internationale pentru Osteoporoza, numai in Romania, osteoporoza afecteaza aproximativ un milion de femei cu varsta peste 50 de ani (femei aflate la menopauza).

Osteoporoza inseamna literalmente “oase poroase”. Un fapt infricosator despre aceasta boala este ca, de obicei, este “tacuta”, se dezvolta de-a lungul mai multor ani si, astfel, ramane neobservata. Pentru foarte multi oameni, osteoporoza nu provoaca simptome sau un disconfort evident (nu poti simti cum oasele se slabesc), astfel ca ei devin constienti de boala abia cand ajung la o fractura osoasa.

Tratamente conventionale pentru osteoporoza:

Tratamentul conventional pentru osteoporoza implica, de obicei, medicamente, regim alimentar si exercitii fizice usoare.

Exista un numar mare de medicamente disponibile ce pot ajuta la stoparea pierderii osoase, cu toate acestea, nu toate sunt potrivite pentru oricine. Tipul de medicamente pe care le va recomanda medicul depinde de factori precum: varsta, sexul, istoricul medical (de exemplu, daca ai avut cancer sau o boala autoimuna) si cauzele care stau la baza pierderii osoase (cum ar fi dieta si stilul de viata).

Printre medicamentele utilizate pentru tratarea osteoporozei se numara:

  • Bifosfonati (cele mai multe sunt potrivite atat pentru barbati, cat si pentru femei);
  • Inhibitori ai ligandului RANK;
  • Hormoni paratiroidieni;
  • Terapia de substitie hormonala (destinata doar femeilor).

Remedii naturale pentru osteoporoza:

Simptomele si evolutia osteoporozei pot fi stopate si prin remedii naturale, in special prin dieta. Cele mai bune alimente pentru tratarea acestei boli au un continut mare de proteine, calciu, magneziu, fosfor, mangan si vitamina K. Printre aceste alimente se numara pestele, ouale, pasarile de curte, branza, iaurtul, nucile, semintele, fasolea si leguminoasele.

De asemenea, exercitiile fizice sunt benefice pentru persoanele cu osteoporoza, deoarece: ajuta la construirea masei osoase, imbunatatesc echilibrul si flexibilitatea, alunga stresul, reduc inflamatiile, etc. Mersul pe jos si alergarea usoara sunt cele mai indicate exercitii pentru osteoporoza. Benefice pot fi si inotul, yoga, pilates, tai chi si exercitiile cu propriul corp.

Puterea uleiurilor esentiale!

Masarea zonelor afectate cu uleiuri esentiale poate creste densitatea osoasa, ajuta la repararea oaselor si indeparteaza durerile. Cele mai recomandate sunt uleiurile de ghimbir, portocale, salvie, rozmarin si de cimbru. De folos pot fi si uleiurile esentiale de menta, eucalipt, brad si lamaie.

Se pot lua in considerare, de asemenea, masajul de relaxare, acupunctura si aromaterapia. Acestea ajuta la indepartarea durerilor provocate de osteoporoza si la reducerea stresului si anxietatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *