Milioane de femei din intreaga lume se confrunta frecvent cu bufeuri in perioada menopauzei, dar multe nu stiu ca dieta poate avea o legatura cu acest simptom neplacut. Din fericire, bufeurile nu trebuie sa fie o parte inevitabila a menopauzei. De fapt, femeile din unele culturi – in special din Asia – rar se confrunta cu acest disconfort. Care este secretul lor? Probabil ca ar putea fi ceea ce se afla pe farfuria lor.
Cercetarile arata ca soia, un aliment de baza in dieta traditionala japoneza, poate fi utila in prevenirea bufeurilor la femeile ajunse in perioada menopauzei. Acest aliment contine anumiti compusi precum genistein si daidzein, care sunt estrogenici, extrem de benefici in controlul bufeurilor. Faptul ca soia este un aliment atat de popular in meniul japonezelor explica de ce numai 7% dintre femeile din Tara Soarelui Rasare se confrunta cu bufeuri la menopauza, comparativ cu 55% dintre femeile care traiesc in tarile occidentale, potrivit estimarilor cercetatorilor. Mai mult, in limba japoneza nici macar nu exista cuvant pentru “bufeuri”.
Faimoasa autoare Alice Feinstein a scris urmatoarele in cartea sa, “Vindecarea cu vitamine”: “Daca esti ingrijorata in legatura cu simptomele neplacute ale menopauzei, muta-te in Japonia. In aceasta tara, bufeurile si transpiratiile nocturne sunt practic nemaiauzite”. Cercetatorii cred ca acest lucru are mai mult de-a face cu dieta traditionala a japonezilor, care contine mai multe proteine vegetale si mai putine proteine animale decat dieta occidentala. Totodata, alimentatia japonezilor are mai putine grasimi decat cea a europenilor si americanilor.
In plus fata de soia si tofu, japonezele previn bufeurile la menopauza prin consumul de alimente bogate in calciu, magneziu, vitamina E, dar si de legume cu frunze verzi, nuci, migdale, cereale integrale si legume proaspete. Janet Zand, Allan N. Spreen si James B. LaValle, autori ai cartii “Medicina inteligenta pentru o viata mai sanatoasa”, sugereaza femeilor care sufera de bufeuri sa adauge legume de mare, in special alge, in dieta lor. “Mineralele din aceste produse alimenteaza organismul cu eletroliti”, scriu ei. Iar pentru ca, la menopauza, transpiratiile nocturne sunt destul de frecvente, iar in timpul transpiratiilor, corpul pierde multi electroliti, legumele de mare devin foarte utile.
In timpul menopauzei, este, de asemenea, important ca femeile sa consume multa apa. “Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face in perioada menopauzei este sa bei multa apa de calitate – cel putin 2 litri pe zi”, scrie Phyllis A. Balch, autorul cartii “Vindecare prin Nutritie”. Apa potabila inlocuieste fluidele pierdute prin transpiratie si poate chiar sa previna sau sa reduca la minim bufeurile.