Ce este perimenopauza?
Perimenopauza se refera la anii dinaintea menopauzei, atunci cand o femeie incepe sa experimenteze fluctuatiile ciclului menstrual.
Corpul feminin se spune ca ajunge la menopauza atunci cand s-au implinit 12 luni consecutive fara menstruatie. Practic, aceasta perioada marcheaza sfarsitul anilor de reproducere.
Majoritatea femeilor incep sa simta aceasta tranzitie la sfarsitul anilor 40, inceputul anilor 50, iar simptomele perimenopauzei pot fi simtite timp de 4-8 ani.
In primii ani de perimenopauza, femeile au, de obicei, cateva schimbari in ciclul menstrual, legate in principal de timp si de volumul de sange eliberat. In etapele ulterioare, vor incepe sa lipseasca cel putin doua cicluri menstruale la rand.
In timpul perimenopauzei, hormonii reproducatori produsi de ovare, in principal estrogenul si progesteronul, incep sa fluctueze. Desi nivelurile de estrogen si progesteron scad in timpul menopauzei, nivelele lor pot fi mai mari decat cele obisnuite pentru perioada perimenopauzei.
In cazul testosteronului in corpul feminin, cercetarile arata ca nivelurile de productie a acestui hormon sunt legate mai mult de varsta decat de menopauza. De regula, nivelul de testosteron incepe sa scada cand femeia ajunge la varsta de 30 de ani, scazand la jumatate din nivelurile initiale pana la atingerea menopauzei.
Printre cele mai deranjante simptome pe care le experimenteaza femeile in timpul perimenopauzei sunt durerile de ovare. Iata care sunt, mai exact, motivele aparitiei acestui simptom:
Majoritatea femeilor care au menstruatie simt, intr-o oarecare masura, crampe abdominale, inclusiv durere in jurul uterului si ovarelor.
Contractiile musculare ale uterului care stimuleaza eliberarea mucoasei uterine in fiecare luna sunt ceea ce cauzeaza crampele menstruale.
Prostaglandinele sunt eliberate atunci cand celulele mucoasei uterine se descompun la inceputul procesului de menstruatie. Aceste lipide determina strangerea sau micsorarea vaselor de sange din uter, stimuland strangerea musculara a acestuia. Pe masura ce are loc aceasta constrictie, apar senzatiile neplacute de crampe.
Din cauza fluctuatiilor de hormoni, in timpul perimenopauzei, femeile pot prezenta perioade de sangerare mai mari si mai dure si crampe mai severe in perioada menstruatiei. Acesta este motivul pentru care femeile la perimenopauza sustin ca au dureri neobisnuite de ovare.
Pe langa dureri de ovare, perimenopauza vine cu multe alte simptome neplacute, printre care se numara balonarea, durerile de sani, uscaciunea vaginala, insomnia, transpiratiile nocturne, durerile de cap, epuizarea inexplicabila si osteoporoza.