Scaderea estrogenului legata de menopauza nu numai ca reprezinta un risc de osteoporoza, dar poate fi, de asemenea, un factor al aparitiei de problemelor orale. In timpul menopauzei, este important sa mergi in mod regulat la medicul dentist si sa mentii o igiena orala cat mai buna.

Daca problemele orale legate de menopauza sunt tratate din timp, pierderea dintilor poate fi prevenita. Iata cateva moduri in care menopauza iti poate afecta cavitatea bucala si ce poti face in acest sens.

Boala parodontala

Menopauza poate creste riscul de dezvoltare a bolii parodontale. Scaderea nivelului de estrogen nu numai ca determina pierderea osoasa din coloana vertebrala, dar duce si la pierderea osoasa a maxilarului, crescand astfel riscul de pierdere a dintilor.

Daca esti la menopauza, medicul tau iti poate face un test de diagnostic pentru a-ti evalua densitatea osoasa. In cazul in care rezultatele testului indica pierderi osoase, medicul iti va recomanda un plan de tratament adecvat. Acest plan de tratament poate include medicamente cu bifosfonati, care ajuta la prevenirea progresiei bolii parodontale.

Boala parodontala este, mai exact, o boala a gingiilor, iar simptomele includ:

  • gingii inflamate;
  • gingii de culoare rosu aprins sau chiar mov;
  • sangerari gingivale;
  • sensibilitate gingivala;
  • recesiune gingivala;
  • goluri intre dinti;
  • abces gingival;
  • dinti care se misca foarte usor;
  • respiratie urat mirositoare;
  • muscatura incorecta.

In cazul in care dezvolti oricare dintre simptomele de mai sus, programeaza-ti o consultatie la stomatolog cat mai curand posibil. Daca este necesar, vei fi indrumata catre un parodontist, un specialist in diagnosticarea si tratarea bolilor gingivale.

Respectarea unui regim corect de igiena orala si controalele dentare regulate ar trebui sa te ajute sa iti mentii gingiile sanatoase. Cu toate acestea, daca boala parodontala cu care te confrunti a avansat, medicul parodontist poate interveni cu urmatoarele tratamente:

  • detartraj pentru eliminarea tartrului;
  • clatiri orale antimicrobiene;
  • antibiotice orale;
  • chirurgie cu lambou;
  • grefe osoase si tisulare (daca boala este in stadiu avansat);

Succesul interventiilor de mai sus poate depinde si de rutina ta de igiena orala. De asemenea, daca esti fumatoare, este recomandat sa renunti la acest obicei, deoarece fumatul poate ingreuna tratamentul parodontozei.

Xerostomia

Menopauza poate provoca, de asemenea, xerostomie, afectiune cunoscuta mai mult sub denumirea de gura uscata. La randul ei, xerostomia creste riscul de aparitie a bolilor gingivale si a cariilor. Atunci cand glandele tale salivare nu reusesc sa produca suficienta saliva pentru a indeparta bacteriile orale, germenii se pot acumula in interiorul gurii, crescand riscul de aparitie a gingivitei si a cariilor dentare.

Totodata, xerostomia poate ingreuna mestecarea si inghitirea alimentelor. Saliva te ajuta sa inmoi si sa descompui alimentele, astfel incat sa poata fi inghitite cu usurinta, iar cand glandele salivare nu reusesc sa produca suficienta saliva, este posibil ca alimentele sa nu ajunga in mod corespunzator in esofag.

Daca suferi de xerostomie, bea multa apa pe tot parcursul zilei, evita bauturile cu cofeina, foloseste guma de mestecat fara zahar si, nu in ultimul rand, discuta cu medicul dentist despre medicamentele pe care le iei, care pot include uscaciunea gurii ca efect secundar.

Medicul dentist iti poate recomanda un plan de tratament adecvat pentru xerostomie. In cazul in care observa ca uscaciunea gurii cu care te confrunti este cauzata de o afectiune medicala, cel mai probabil ca te va indruma catre medicul tau de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *