Menopauza adesea aduce mai mult decat schimbari fizice. De asemenea, poate aduce incertitudine cu privire la riscurile de cancer si prevenirea cancerului.

Cum afecteaza menopauza riscul de aparitie a cancerului?

Menopauza in sine nu cauzeaza cancer. Dar riscul de a dezvolta aceasta boala creste odata cu varsta. Prin urmare, femeile care trec prin menopauza au sanse mai mari de a dezvolta cancer pur si simplu pentru ca au o varsta mai inaintata.

Are vreo legatura varsta la care intri la menopauza cu riscul de aparitie a cancerului?

Inceputul menopauzei dupa varsta de 55 de ani creste riscul de aparitie a cancerului de san si a cancerului endometrial. Probabil pentru ca femeile care ajung atat de tarziu la menopauza produc prea mult estrogen. In timpul ciclului menstrual, estrogenul stimuleaza uterul si tesutul mamar. Asadar, cu cat exista mai multe menstruatii, cu atat mai mult aceste tesuturi sunt expuse la estrogen.

Femeile care incep menopauza mai tarziu pot avea, de asemenea, risc crescut de cancer ovarian, probabil pentru ca au avut mai multe ovulatii.

Unele femei primesc terapie de substitutie hormonala pentru a face fata simptomelor neplacute ale menopauzei. Cat de sigura este aceasta terapie?

Femeile care ajung la menopauza si se confrunta cu simptomele suparatoare specifice acesteia precum bufeurile, transpiratiile nocturne, oboseala si anxietatea sunt adesea incurajate sa incerce alternative mai sigure inainte de a utiliza terapia de substitutie hormonala. Din pacate, utilizarea post-menopauza a TSH creste riscul de cancer la san.

Cercetarile arata ca femeile care au primit terapie cu hormoni de substitutie combinata (estrogen si progesteron) au avut un risc mai mare de cancer mamar. Exista, de asemenea, un risc mai mare pentru femeile care iau estrogen in monoterapie, dar rezultatele cercetarilor privind acest risc sunt inca neconcludente.

Mai mult decat atat, unele studii sugereaza ca utilizarea de TSH dupa menopauza poate creste usor riscul de cancer ovarian. In general, cu cat ai parte de mai multa terapie cu hormoni de substitutie, cu atat mai mult creste riscul de cancer.

Pe de alta parte, un studiu a aratat ca femeile care au utilizat TSH au avut un risc mai mic de cancer colorectal. Din pacate, riscurile acestei terapii depasesc beneficiile.

Discuta cu medicul inainte de a utiliza terapia hormonala. Asigura-te ca intelegi toate avantajele si dezavantajele inainte de a incepe tratamentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *