Fumul de tutun ar putea face mai mult decat sa provoace cancer pulmonar, oral sau esofagian, boli de inima si leziuni la nivelul cailor respiratorii. Acesta poate provoca, de asemenea, infertilitate la femei si menopauza prematura, conform cercetatorilor.

Femeile care fumeaza mult, in special cele care au acest obicei de la varste tinere, tind sa treaca prin menopauza cu aproape doi ani mai devreme decat femeile care nu au fumat niciodata, conform unui studiu condus de Danielle Smith si colegii sai de la Roswell Park Cancer Institute din Buffalo.

Totodata, un studiu arata ca femeile care au fost fumatoare pasive intr-o mare parte a vietii lor trec prin menopauza cu circa 13 luni mai devreme decat femeile care nu stau in preajma fumatorilor.

Studiul, denumit Women’s Health Initiative Observational Study, a fost realizat intre 1993 si 1998 si a implicat peste 93 000 de femei. Acestea au completat chestionare foarte detaliate despre obiceiurile de viata, problemele de sanatate si diagnosticele medicale.

In cadrul studiului s-a descoperit ca femeile care fumau peste 100 de tigari pe an au un risc cu 14% mai mare de infertilitate si un risc cu 26% mai mare de a trece prin menopauza inainte de a implini 50 de ani.

Acest studiu ajuta la confirmarea altor studii care au legat fumatul de menopauza precoce.

S-a descoperit, de asemenea, ca femeile care au locuit cu un fumator in casa sau au lucrat alaturi de fumatori timp de 10 ani sau mai mult au cu 18% mai multe sanse sa devina infertile decat femeile care nu fusesera niciodata fumatoare pasive.

Aproximativ 15% dintre femeile participante la studiu au declarat ca s-au straduit mai mult de un an sa ramana insarcinate, iar 45% dintre ele au sustinut ca au trecut prin menopauza inainte de a implini 50 de ani.

Exista o dezbatere cu privire la scaderea ratelor de fertilitate, multi oameni dand vina pe substantele chimice cunoscute sub numele de disruptori endocrini, gasite in conserve si recipiente de plastic. Dar tutunul contine si el acesti disruptori endocrini.

Toxinele din fumul de tigara pot interfera cu producerea hormonilor de fertilitate, pot deteriora productia celulelor sexuale feminine, pot rani embrionul inainte de a fi implantat in peretele uterului si pot restrictiona procesele care pregatesc pantecele pentru sarcina.

Totodata, toxinele din tutun par sa scada varsta fertilitatii prin reducerea productiei de estrogen.

De retinut faptul ca fumatul poate afecta si fertilitatea barbatilor in diferite moduri. Prin urmare, orice cuplu care intentioneaza sa aduca pe lume un copil ar trebui sa se gandeasca serios sa evite cat mai mult posibil atat fumatul activ, cat si fumatul pasiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *