Cand auzi de boli de inima, probabil ca te gandesti la cineva care nu are un stil de viata sanatos sau la genetica. Prima cauza a decesului femeilor romance sunt bolile de inima, cele mai multe dintre femeile decedate avand varsta mai mare de 50 de ani.
Colesterolul si estrogenul
Exista doua tipuri de colesterol gasite in organismul uman: colesterol lipoproteic cu densitate inalta (HDL) si colesterol lipoproteic cu densitate scazuta (LDL). HDL este colesterolul “bun”, in timp ce LDL este colesterolul “rau”, cel din urma cauzand depunerea placai (grasimii) pe peretii arterelor, putand chiar sa le si infunda. Estrogenul ajuta la mentinerea colesterolului LDL sub control, putand astfel sa reduca riscul de boli cardiovasculare la femei. Astfel, estrogenul este considerat a fi “cardioprotector”.
Cand o femeie intra la menopauza, nivelul estrogenului sau incepe sa scada, fapt ce creste sansele de aparitie a problemelor cardiovasculare. Intr-un studiu recent condus de profesorul de psihiatrie si epidemiologie al Universitatii din Pittsburgh, Dr. Karen Matthews, s-a descoperit ca, in medie, colesterolul LDL al femeii la postmenopauza creste cu aproximativ 9%. Aceasta crestere a colesterolului determina riscuri mai mari de probleme cardiace, cum ar fi hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral, angina si ateroscleroza.
Lupta impotriva riscurilor de sanatate ce vin odata cu inaintarea in varsta
Desi este adevarat ca nivelul de colesterol LDL va creste cel mai probabil in timpul menopauzei, acest lucru nu inseamna neaparat ca va si duce la aparitia unei probleme grave de sanatate. Daca esti ingrijorata in legatura cu acest lucru, unul dintre primii pasi de prevenire pe care ii poti face este sa te asiguri ca ai un stil de viata sanatos. Asta presupune sa nu fumezi, sa faci exercitii fizice timp de cel putin 30 de minute in majoritatea zilelor saptamanii si sa reduci consumul de carne rosie, grasimi trans, sodiu si zahar rafinat. Exista, de asemenea, medicamente care pot reduce colesterolul. Acestea trebuie insa sa fie utilizate doar cu permisiunea medicului. In cele din urma, un medic cardiolog bun iti va oferi cele mai bune sfaturi cu privire la sanatatea inimii la menopauza.
Femeile la menopauza pot observa, de asemenea, diverse modificari metabolice, in special crestere in greutate. Obezitatea, din pacate, pune in pericol sanatatea inimii, fiind una dintre cauzele diabetului zaharat si a hipertensiunii arteriale.