Ce este libidoul?

Libidoul se refera la interesul sexual si la placerea sexuala. Unele femei care trec prin menopauza raporteaza o scadere semnificativa a libidoului, dar cauzele acestei probleme variaza de la o persoana la alta.

Conform estimarilor, circa 63% dintre femeile aflate in postmenopauza se confrunta cu una sau mai multe probleme sexuale.

Cum afecteaza menopauza libidoul?

Scaderea nivelului de estrogen poate duce la diminuarea fluxului de sange catre vagin, ceea ce poate determina subtierea tesuturilor vaginului si a labiilor. Atunci cand se intampla acest lucru, vaginul si labiile devin mai putin sensibile la stimularea sexuala.

Scaderea fluxului sanguin afecteaza, de asemenea, lubrifierea vaginala si excitarea generala. Ca urmare, o femeie care experimenteaza aceste lucruri nu se mai poate bucura de sex la fel de mult si va intampina dificultati in obtinerea orgasmului.

Nivelurile hormonale fluctuante din timpul perimenopauzei si menopauzei pot afecta, de asemenea, sanatatea psihica a femeii, cauzandu-i stres, iritabilitate si depresie, acestia fiind alti factori ce scad dorinta si placerea sexuala.

Potrivit unui articol publicat in Journal of Woman’s Health, femeile care se confrunta cu efecte secundare puternice ale menopauzei sunt mult mai susceptibile sa aiba nivel scazut de libido. Exemplele acestor efecte secundare includ depresia, anxietatea, oboseala, bufeurile si tulburarile de somn.

Alti factori care determina o femeie care trece prin menopauza sa aiba libido scazut includ:

  • bolile cardiace sau diabetul;
  • fumatul;
  • sedentarismul.

Fiecare femeie care se confrunta cu libido scazut la menopauza ar trebui sa discute cu medicul ei despre aceasta problema, deoarece daca esti ignorata, ar putea sa ii afecteze considerabil viata sexuala.

Problema libidoului scazut la menopauza nu este iremediabila. Urmand cativa pasi, viata sexuala poate fi imbunatatita semnificativ. Printre acesti pasi se numara:

Tratamentele medicale. Daca libidoul scazut este cauzat de modificarile tesutului vaginal, cum ar fi uscaciunea si subtierea, s-ar putea lua in considerare terapia estrogenica. Estrogenul prescris medical poate fi aplicat direct in vagin sub forma de creme, pastile sau inele vaginale.

Schimbari ale stilului de viata. Cresterea activitatii fizice, chiar si 30 de minute de sport pe zi, poate ajuta la reducerea simptomelor legate de menopauza, inclusiv lipsa apetitului sexual. Totodata, alimentatia sanatoasa poate spori sentimentul general de bine al femeii, fapt ce o poate ajuta in relatiile intime.

Remediile naturale. Suplimentele naturale s-au dovedit a fi deseori utile in marirea libidoului. Este important totusi sa retii ca FDA nu reglementeaza plantele medicinale si suplimentele, asadar fiecare dintre aceste remedii trebuie luate cu atentie, doar cu acordul medicului. Printre cele mai populare remedii naturale pentru cresterea libidoului se numara trifoiul rosu, soia si planta medicinala Cohosh negru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *