Menopauza înseamnă sfârşitul fertilităţii feminine odată cu încetarea ciclurilor menstruale. Ea se instalează atunci când ovarele tale nu mai produc estrogen şi progesteron – principalii hormoni feminini – şi atunci când menstruaţia nu mai apare timp de un an.

În funcţie de fazele ciclului menstrual, ovarele eliberează estrogen de la menstruaţie până la ovulaţie. Nivelul acestui hormon creşte brusc la ovulaţie determinând eliberarea ovulului, după care scade la fel de brusc, moment în care începe producţia de progesteron. Înainte de menopauză, în perioada fertilă a femeii, aceşti doi hormoni sunt în permanent echilibru: în timp ce estrogenul maturizează foliculii ovarieni, progesteronul pregăteşte uterul pentru fecundare; estrogenul creşte vitalitatea şi energia, iar progesteronul susţine calmul şi somnul; estrogenul îngroaşă sângele, în timp ce progesteronul îl subţiază.

În cazul menopauzei, lipsa estrogenului este responsabilă de majoritatea simptomelor pe care le vei experimenta în această perioadă.

Atunci când menopauza se instalează în mod natural, primul semn care apare este neregularitatea ciclului menstrual. De la acest moment, aşteaptă-te ca menstruaţia să dispară în aproximativ 4 ani. De asemenea, vei experimenta următoarele semne şi simptome:

Bufeuri (valuri de caldură) – ele apar la toate femeile, într-o formă mai mult sau mai puţin evidentă, fiind un simptom caracteristic scăderii nivelului de estrogen. Îşi fac simţită prezenţa înca din timpul premenopauzei şi pot dura luni sau chiar ani de zile. Senzaţia de căldură începe în partea superioară a pieptului şi se extinde către gât, faţă şi braţe. Bufeurile survin mai ales în timpul nopţii, putând provoca insomnii şi astenie;

Transpiraţii – însoţesc întotdeauna bufeurile şi sunt urmate de senzaţia de frig;

Tulburări ale somnului – în special insomnii, cu senzaţia de oboseală în timpul zilei;

Tulburări psihoafective şi de dispoziţie – pot fi din cele mai diverse, pornind de la iritabilitate şi hiperemotivitate, până la melancolie, depresie, anxietate şi chiar tulburări de memorie;

Cefalee (durere de cap) şi ameţeli;

Modificări ale greutăţii – în medie, la menopauză, este posibil ca greutatea ta să crească cu 4-6 kg, iar grăsimea să se distribuie în mod diferit, depunându-se mai ales pe abdomen şi pe şolduri;

HTA (hipertensiune arterială) – la menopauză, lipsa estrogenilor determină fenomene de ateroscleroză (depunerea de grăsimi pe pereţii vaselor de sânge) prin creşterea nivelului colesterolului total şi al trigliceridelor;

Uscăciunea mucoasei vaginale – lipsa estrogenilor produce o uscăciune a mucoasei vaginale care poate conduce în timp la subţierea pereţilor vaginali şi la atrofia vulvei. Aceste modificări pot cauza disconfort, chiar durere, în timpul contactului sexual. Pe lângă toate acestea, intervine şi modificarea libidoului.

Infecţii urinare şi vaginale frecvente

Atrofia sânilor

Multe din simptomele menopauzei pot dura chiar ani de zile şi îţi pot afecta calitatea vieţii, dar, printr-o bună cunoaştere a acestei perioade, vei reuşi să le depăşeşti cu mai multă uşurinţă. Fii mereu informată şi… informează-ţi medicul despre toate stările şi schimbările pe care le experimentezi la menopauză.

Totuşi… există şi efecte pozitive ale lipsei de estrogeni la menopauză, cum ar fi reducerea marcantă a riscului apariţiei sau chiar dispariţia afecţiunilor benigne ale uterului  şi sânilor – cum ar fi fibromul uterin sau fibroadenoamele mamare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *