Menopauza determina multe schimbari in organismul unei femei. Desi lipsa ciclului menstrual poate fi privit ca pe o schimbare binevenita, cresterea parului facial, in special in zona barbiei si a buzei superioare, nu este deloc o surpriza placuta. Oricat de suparatoare pare, cresterea excesiva a parului facial la menopauza nu este deloc neobisnuita si, din fericire, exista o sumedenie de optiuni de tratament disponibile care sa contribuie la imbunatatirea sau chiar indepartarea definitiva a acestei probleme.

Simptomele:

Exista mai multe tipuri de par uman, toate fiind produse de foliculi pilosi. Femeile de toate varstele au foliculi de par abundenti pe fetele lor, dar acestia produc, in mod normal, fire de par moale, care sunt in general de neobservat. Cu toate acestea, dupa instalarea menopauzei, este posibil sa observi cateva fire de par mai groase care cresc pe fata – de obicei pe barbie sau deasupra buzei superioare. Aceste fire de par, cunoscute sub denumirea de fire de par terminale, cresc din cauza fluctuatiilor de hormoni feminini si masculini ce survin la menopauza.

Cauzele:

In timpul perioadei de fertilitate, ovarele produc cantitati mari de estrogen (hormon sexual feminin), precum si o cantitate mica de testosteron (hormon sexual masculin). Cand apare menopauza, productia ovariana de estrogen scade considerabil, dar cantitatile mici de testosteron continua sa se produca timp de inca multi ani incolo. De asemenea, glandele suprarenale produc cantitati mici de hormoni masculini pe tot parcursul vietii. Prin urmare, menopauza sfideaza echilibrul dintre nivelurile de hormoni sexuali masculini si hormonii sexuali feminini. Acest exces relativ al hormonilor masculini poate declansa cresterea unui par aspru in zona faciala.

Cum se poate combate problema cresterii parului facial:

Daca ai doar cateva fire de par pe fata, indepartarea lor cu o simpla penseta reprezinta cea mai simpla si rapida solutie. Dar daca parul este realmente excesiv si deranjant, consulta medicul pentru a discuta despre alte optiuni. Acestea ar putea include utilizarea unei creme topice speciale, electroliza (o metoda de epilare definita ce distruge foliculii de par folosind curent electric sau caldura), epilarea cu laser, epilarea cu IPL sau ceara epilatoare. Epilarea cu laser si epilarea cu IPL sunt si ele metode de indepartare definitiva a parului, insa dau rezultate pentru o perioada oarecum limitata, de circa 6-7 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *