Boala celiaca este unul dintre factorii ce pot cauza instalarea menopauzei precoce (cunoscuta, de asemenea, sub numele de menopauza prematura). Pentru a intelege ce se poate intampla la femeile cu boala celiaca, este important sa stii ce anume este considerat “normal”.

Menopauza, care, dupa cum stim cu totii, inseamna sfarsitul anilor de reproducere, este definita ca fiind lipsa menstruatiei pentru o perioada de 12 luni consecutive. Asadar, daca ai avut ultima menstruatie cand tocmai ai implinit 50 de ani, inseamna ca ai intrat oficial la menopauza la varsta de 51 de ani.

Asa-numita menopauza “normala” apare la varsta cuprinsa intre 45 si 55 de ani. Daca apare inainte de implinirea varstei de 40 de ani, este considerata a fi “prematura”.

Cum poate boala celiaca sa determine aparitia menopauzei mai devreme decat ar trebui?

Numeroase studii medicale au descoperit ca femeile cu boala celiaca – in special boala celiaca nediagnosticata, unde femeile nu urmeaza dieta fara gluten – trec adesea prin menopauza foarte devreme, uneori chiar de la mijlocul anilor 30.

La persoanele cu boala celiaca, sistemul imunitar reactioneaza la o proteina numita gluten, care se gaseste in grau, orz si secara. Consumul de alimente cu gluten dauneaza intestinului subtire si impiedica absorbtia anumitor nutrienti. Deficientele de nutrienti, plus nivelurile scazute ale unor hormoni cheie la femeile cu boala celiaca, par a fi motivul menopauzei premature.

Conform cercetatorilor, persoanele care sufera de boala celiaca pierd o mare parte din aminoacizi, vitamine si minerale necesare, toate acestea avand o mare importanta in functia sistemului endocrin.

Menopauza prematura si fertilitatea:

In mod evident, intrarea in menopauza mult prea devreme are un impact major asupra fertilitatii. Literatura medicala indica faptul ca femeile cu boala celiaca diagnosticata foarte tarziu au ceea ce se numeste “viata fertila mai scurta”, in parte, deoarece ajung la menopauza mult mai devreme si, pe de alta parte, pentru ca ele tind sa aiba parte de prima menstruatie mai tarziu decat celelalte femei. Prin urmare, perioada de timp in care ele pot ramane insarcinate este mai scurta decat cea a femeilor care nu au intoleranta la gluten.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *