De-a lungul timpului s-au realizat diferite studii care au sugerat o conexiune intre dezvoltarea paradontozei si osteoporozei si menopauza. Pana de curand, nu s-a ajuns la nicio concluzie ferma care sa justifice aparitia acestor boli in aceasta etapa a vietii la femei. Acum, insa, un studiu publicat de cercetatorii de la Universitatea din Buffalo a concluzionat ca schimbarile hormonale specifice menopauzei determina intr-adevar dezvoltarea bolilor gingivale si a osteoporozei, iar terapia cu estrogen (prescrisa in mod obisnuit pentru osteoporoza) are un efect pozitiv si asupra bolilor gingivale.
In ce a constat, mai exact, studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea din Buffalo:
Studiul a fost efectuat in Brazilia si s-a concentrat asupra a 356 de femei aflate la menopauza, cu varsta peste 50 de ani, care au fost diagnosticate cu paradontoza. Din grup, 113 s-au oferit voluntar sa se supuna terapiei de substitutie cu estrogen.
Rezultatele au fost convingatoare si au aratat clar ca femeile care au ales sa ia tratamentul cu estrogen au o imbunatatire a starii de sanatate orala, sesizand mult mai putina sangerare a gingiilor si mai putin spatiu intre dinti, fapt ce apare, de regula, la paradontoza din cauza pierderii de tesut osos. Este de remarcat faptul ca a existat, de asemenea, o legatura pozitiva intre sedintele stomatologice mai dese si starea de sanatate orala mai buna. Cu cat venim mai des la stomatolog, cu atat mai usor putem depista incidenta bolilor la nivelul gingiilor. Prin urmare, femeile care au ajuns mai des la cabinetul medicului stomatolog au putut sa-si controleze mai bine starea de sanatate a gingiilor.
Co-autor al studiului, dr. Frank Scannapieco, afirma ca: “Aceste rezultate ajuta la confirmarea rezultatelor studiilor anterioare care au sugerat ca tratamentul cu estrogen pentru prevenirea osteoporozei ar putea juca un rol si in prevenirea paradontozei.”
Legatura dintre osteoporoza si bolile gingivale:
Rezultatele pozitive ale tratamentului, cu siguranta, nu ii vor surprinde pe cei care inteleg cele doua conditii. Osteoporoza este cauzata in principal de lipsa estrogenului dupa menopauza si are ca rezultat slabirea oaselor. Paradontoza are ca efect pierderea dintilor si, in cele din urma, distrugerea maxilarului, fapt ce poate fi cauzat si el de lipsa estrogenului din organism.
Din pacate, acesta este singurul studiu care a ajuns la aceasta concluzie, astfel ca sunt necesare multe alte cercetari ulterioare inainte ca tratamentul cu estrogen sa poata fi, in general, prescris pentru tratarea paradontozei.