Riscul ca femeile sa sufere de tulburari ale tiroidei este de zece ori mai mare decat cel al barbatilor. Tiroida este o glanda in forma de fluture situata in partea din fata a gatului. Produce hormonii tiroidieni tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Secretia acestor doi hormoni este stimulata de catre un alt hormon, TSH (hormon de stimulare tiroidiana), de secretia caruia se ocupa glanda hipofiza din creier.
Tiroida subactiva (hipotiroidismul)
Exista doua cauze principale ale hipotiroidismului (glandei lenese):
– tiroidita autoimuna (tiroidita Hashimoto);
– tratamentul pentru o tiroida hiperactiva (poate fi un efect secundar al tratamentului) sau cancerul tiroidian.
Cand exista prea putini hormoni tiroidieni, metabolismul organismului incetineste. Printre simptome se numara oboseala, letargia, cresterea in greutate, deshidratarea pielii si a parului, lipsa de concentrare, probleme cu memoria si constipatia. Pentru tratarea bolii, medicii endocrinologi recomanda, de obicei, administrarea de levotiroxina (L-tiroxina), aceasta fiind o forma sintetica a hormonului tiroidian tiroxina. Aproximativ 3% dintre femeile cu varsta de peste 50 de ani se trateaza in prezent cu levotiroxina.
Tiroida hiperactiva (hipertiroidismul)
Hipertiroidismul este mai putin frecvent, afectand aproximativ 1,5% dintre femeile aflate la varsta menopauzei. Exista doua cauze principale ale hipertiroidismului:
– boala autoimuna Graves, cu prezenta anticorpilor anti-receptor TSH in sange;
– unul sau mai multi noduli tiroidieni benigni (necancerosi) care secreta excesul de hormon tiroidian.
Cand exista prea multi hormoni tiroidieni, metabolismul organismului este accelerat. Printre simptome se numara oboseala, excesul de transpiratie, intoleranta la caldura, scaderea in greutate, dificultati de somn, agitatie, palpitatii si anxietate. Pacientii cu boala Graves pot dezvolta, de asemenea, o proeminenta a globilor oculari si probleme cu vederea. Femeile la menopauza care se confrunta cu hipertiroidism se pot trata cu medicamente antitiroidiene, in special cu iod radioactiv (radioiod) sau, in anumite cazuri, cu chirurgie tiroidiana.
Tiroida si menopauza
Deoarece unele simptome ale bolilor tiroidiene pot fi similare cu simptomele menopauzei, se intampla frecvent ca acestea sa fie atribuite incorect menopauzei sau, pur si simplu, stresului. Pentru a verifica diagnosticul, trebuie efectuat un control endocrinologic, o ecografie a tiroidei si un test de sange pentru functia tiroidiana.
Terapia de substitutie hormonala
Femeile care prezinta simptome severe de menopauza din cauza deficitului de estrogen pot beneficia de terapia de substitutie hormonala. Cele care nu au nicio tulburare tiroidiana preexistenta si au o functie tiroidiana normala se adapteaza bine la efectele acestei terapii, iar functia lor tiroidiana ramane normala. Cu toate acestea, femeile cu hipotiroidism preexistent, care se trateaza cu tiroxina, pot necesita o crestere a dozei de tiroxina dupa inceperea terapiei de substitutie hormonala. Prin urmare, se recomanda ca testele pentru functia tiroidiana sa fie re-verificate dupa inceperea terapiei cu hormoni de substitutie.