Chiar daca sarcina semnaleaza o crestere – iar menopauza rezulta dintr-o scadere – a hormonilor, acestea au ca rezultat cateva simptome similare. Majoritatea femeilor aflate la varsta fertila refuza sa creada ca anumite semne le care le arata corpul lor sunt legate de menopauza. Totodata, exista si femei aflate la perimenopauza care presupun ca nu mai pot ramane gravide, iar desi sansele sunt scazute, acest lucru este inca posibil. In ambele cazuri, este nevoie de o evaluare medicala de la ginecolog.

Cauzele simptomelor:

Simptomele sarcinii sunt cauzate de modificari ale hormonilor si circulatiei sanguine. Dupa doua saptamani de la conceptie, nivelurile de estrogen si progesteron cresc pentru a sustine sarcina. Totodata, circulatia sangelui la nivelul placentei incepe imediat ce oul fertilizat se ataseaza uterului, iar la 13 zile dupa ovulatie, embrionul incepe sa dezvolte sange si vase de sange. Ritmul cardiac al mamei si volumul de sange cresc pentru a se adapta fatului.

Schimbari in menstruatie:

Cel mai evident simptom al sarcinii si al menopauzei este ca menstruatia se opreste. La inceputul sarcinii, femeile pot prezenta unele sangerari atunci cand ovulul fecundat este implantat in uter. Cand o femeie se apropie de menopauza, ciclul ei menstrual se schimba adesea inainte de a se opri complet, multe dintre schimbarile experimentate fiind considerate normale. Ciclul menstrual poate deveni neregulat si poate varia de la perioade mai scurte la perioade mai lungi, de la sangerari mai dense la sangerari mai usoare.

Oboseala, durerile de cap si schimbarile bruste de dispozitie:

Alte simptome impartasite atat de sarcina cat si de menopauza includ oboseala, durerile de cap si schimbarile de dispozitie. La inceputul sarcinii, oboseala poate fi declansata de o crestere a progesteronului si de cresterea aportului de sange ce apare pentru a sprijini dezvoltarea fatului. Hormonii fluctuanti si tulburarile de somn apar impreuna la menopauza, provocand oboseala. De asemenea, multe femei experimenteaza des dureri de cap atunci cand sunt insarcinate. Potrivit doctorului Roger Harms de la Mayo Clinic, aproximativ 2% dintre femei au parte de primele lor migrene in timpul sarcinii. La menopauza, durerile de cap pot creste sau pot scadea. In plus fata de modificarile hormonale si fizice, stresul crescut legat de trecerea in aceasta noua etapa a vietii ce semnifica sfarsitul fertilitatii poate crea schimbari bruste de dispozitie si chiar depresie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *