Menopauza este, de obicei, caracterizata prin bufeuri, transpiratii nocturne, crestere in greutate, somn precar, schimbari de dispozitie si multe alte stari suparatoare. Practic, menopauza marcheaza sfarsitul menstruatiei, precum si sfarsitul fertilitatii, iar pentru majoritatea femeilor apare abia la varsta a treia, in jurul varstei de 50 de ani. Este posibil, totusi, sa experimentezi menopauza in anii 40, 30 sau chiar mai devreme. In acest caz, este vorba despre menopauza prematura.
Conform Asociatiei Americane a Sarcinii, menopauza prematura – cunocuta si ca insuficienta ovariana prematura – apare la aproximativ 1 din 1000 de femei cu varsta cuprinsa intre 15 si 29 de ani si la 1 din 100 de femei cu varsta cuprinsa intre 30 si 39 de ani. De unde poti sti ca treci prin aceasta “schimbare” mai devreme decat ar trebui? Potrivit WebMD, menopauza precoce este deseori determinata printr-un examen fizic cuplat cu un test de sange si cu un test hormonal.
Desi menopauza precoce nu poate fi oprita, simptomele ei pot fi tratate si gestionate. In conformitate cu Healthline, terapiile hormonale, cum ar fi terapia cu hormoni de substitutie, pot ajuta la gestionarea simptomelor asociate cu menopauza prematura.
Daca crezi ca si tu esti una dintre femeile care se confrunta cu menopauza prematura, discuta cu ginecologul tau. El te va putea ajuta sa minimalizezi efectele acesteia asupra vietii si sa te simti cat mai bine. Urmatoarele semne pot fi un indicator al faptului ca ar trebui sa soliciti asistenta medicala:
Ciclu menstrual neregulat. Daca se intampla ca ciclul menstrual sa nu mai apara timp de cateva luni si apoi sa reapara, ar trebui sa iei in calcul ca s-ar putea sa ai menopauza prematura. Desi exista multe alte motive pentru care ciclul sa nu mai apara o luna sau doua, daca exista mai mult de 6 luni in care nu ai avut menstruatie, cel mai probabil este ca este vorba despre menopauza. Teoretic, daca timp de 12 luni consecutive nu ai menstruatie deloc, inseamna ca ai intrat la menopauza.
Schimbari bruste de dispozitie. Starile de spirit ce trec de la tristete la bucurie in doar cateva minute sunt specifice atat sarcinii cat si menopauzei. Desi ar putea fi un semn usor de trecut cu vederea, este posibil sa indice faptul ca ai intrat la menopauza chiar daca inca nu ai ajuns la varsta specifica inceperii acestui capitol al vietii.
Probleme legate de somn. Nu este niciodata confortabil sa simti ca transpiri in pijamale sau ca nu poti adormi chiar daca te-ai pus deja in pat de mai bine de o ora. Transpiratiile nocturne, somnul tulbure si insomniile sunt alte semne care indica faptul ca este posibil sa fi intrat intr-o menopauza precoce.
Uscaciune vaginala. Conform statisticilor, mai bine de jumatate dintre femeile aflate la menopauza se confrunta cu uscaciune vaginala. Prin urmare, chiar daca inca nu ai atins pragul varstei care sa te duca cu gandul la sfarsitul complet al menstruatiilor si ai mai tot timpul uscaciune vaginala, este posibil sa intri deja la menopauza.
Urinari frecvente. A ajuns vezica ta sa devina tot mai suparatoare pe timp de noapte? Urinarile frecvente sau dificultatea de a controla vezica urinara ar putea fi un alt indicator ca intri la menopauza mai devreme decat ar trebui. Daca intampini acest simptom, discuta cu medicul personal, deoarece urinarea frecventa ar putea fi, de asemenea, un semn ca ai o afectiune mai serioasa si ca nu te confrunti cu menopauza precoce.