Crampele menstruale foarte dureroase, problemele gastrointestinale si durerile experimentate in timpul actului sexual sunt printre cele mai frecvente si deranjante simptome ale endometriozei, o afectiune ginecologica ce afecteaza 1 din 10 femei. Desi simptomele endometriozei sunt mai tulburatoare in anii de reproducere, acestea nu dispar neaparat odata ce femeia ajunge la menopauza.

Aceasta afectiune apare atunci cand pe peretii cavitatii abdominale si pe suprafetele uterului, ovarelor, trompelor uterine, intestinelor, vezicii urinare si organelor din apropiere apar mici bucati de tesut similar cu mucoasa uterului (endometrul). La fel ca mucoasa uterina, acest tesut se acumuleaza si se varsa lunar ca raspuns la ciclul menstrual. Dar spre deosebire de fluidul menstrual care iese din vagin, acesta ramane prins pe suprafetele mentionate mai sus, declansand inflamatii si tesut cicatricial.

Estrogenul stimuleaza dezvoltarea endometriozei, deci, in teorie, diminuarea nivelurilor de estrogen la menopauza ar trebui sa duca la disparitia simptomelor. Dar chiar si dupa ce nu mai exista ciclu menstrual, ovarele continua sa produca mici cantitati de estrogen, astfel ca endometrioza poate continua sa provoace probleme.

Femeile cu endometrioza au, de asemenea, un risc mai mare decat celelalte femei sa dezvolte boli autoimune si probleme asociate, cum ar fi sindromul de oboseala cronica, hipotiroidismul si fibromialgia (boala caracterizata prin dureri ale muschilor si ale tesuturilor moi). La menopauza exista, de asemenea, o probabilitate mai mare de a dezvolta cancer ovarian. Harvard Women’s Health Watch recomanda femeilor ajunse la menopauza sa isi faca anual un control ginecologic amanuntit pentru a preveni dezvoltarea oricarei astfel de probleme de sanatate.

Fibroamele dupa menopauza:

Fibroamele sunt, de obicei, cresteri anomale de tesuturi necanceroase in zona uterului, care pot provoca sangerari anormale. Estrogenul si progesteronul stimuleaza cresterea lor. Cand fibroamele sunt mari, acestea pot provoca durere si disconfort.

S-ar putea sa crezi ca fibroamele se vor micsora sau vor disparea odata ce ai ajuns la menopauza, deoarece nivelurile acestor hormoni scad dramatic. Dar, la fel ca la endometrioza, acest lucru nu este intotdeauna valabil. Iar daca o femeie alege terapia cu hormoni de substitutie dupa menopauza, ar ar putea experimenta in continuare simptomele de dinainte, inclusiv sangerari si crestere de fibroame.

Daca fibromul nu provoaca simptome dupa menopauza, nu trebuie sa faci nimic in privinta lui. Dar daca acesta se modifica in dimensiune sau daca provoaca sangerari mari, balonare abdominala si nevoia de a urina frecvent, ar trebui sa discuti cu medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *