Terapia cu hormoni de substitutie pentru barbati este inca ceva nou in domeniul medical. Cu toate acestea, tot mai multi medici recunosc ca barbatii ajung sa treaca printr-o etapa a vietii care este similara, in multe feluri, cu menopauza feminina. Nu numai ca apare la o varsta similara cu cea a menopauzei la femei, dar multe dintre simptome sunt surprinzator de asemanatoare.

Menopauza feminina este definita ca fiind perioada in care femeia nu mai are ciclu menstrual. Acest lucru este precedat de o perioada de timp numita perimenopauza, perioada in care incep deja sa apara principalele simptome. Nu exista niciun astfel de punct definitoriu pentru barbati, deoarece productia de testosteron poate continua pana la o varsta inaintata, desi nu exista nicio indoiala ca poate scadea semnificativ la unii barbatii de la varsta de 40 de ani.

Simptomele menopauzei la barbati:

  • slabiciune;
  • oboseala;
  • lipsa poftei de viata;
  • dificultati de erectie;
  • reducerea apetitului sexual;
  • iritabilitate;
  • depresie.

Diagnosticarea menopauzei la barbati:

In timpul examinarii, medicul il va intreba pe pacient despre simptomele experimentate, urmand sa ii efectueze un examen fizic pentru a verifica daca exista o alta cauza la baza. Odata ce totul este exclus, medicul va programa un test de sange care sa verifice nivelul testosteronului si nivelurile generale ale altor hormoni din organism.

Terapia cu hormoni de substitutie la barbati:

Daca tratamentul cu testosteron este considerat a fi cel mai adecvat remediu pentru ameliorarea simptomelor pacientului, acesta va fi administrat prin injectare sau prin plasturi. Cu toate acestea, s-a demonstrat ca exista unele efecte secundare legate de utilizarea testosteronului, cum ar fi cresterea in greutate, retentia de apa, umflarea gleznelor, durerile de cap si fertilitatea redusa. Totodata, tratamentul cu testosteron de substitutie este nerecomandat barbatilor cu antecedente de boli de inima sau cu hipertensiune arteriala si nu trebuie administrat in niciun caz persoanelor care au suferit de cancer de prostata sau celor care au membri de familie cu un astfel de istoric medical.

Nu de putine ori, medicii hotarasc sa trateze simptomele menopauzei in mod individual in cazul in care terapia de substitutie hormonala nu este cea mai buna optiune. De exemplu, pentru tratarea depresiei si lipsei de pofta de viata, medicul va prescrie antidepresive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *