Menopauza nu este o boală şi nu necesită tratament. Totuşi, de cele mai multe ori, acesta există pentru ameliorarea semnelor şi simptomelor sau pentru prevenirea bolilor cronice care apar în procesul de îmbătrânire. În general, tratamentele din timpul menopauzei includ:
- Substituţia hormonală. Tratamentul cu estrogeni rămâne, de departe, cea mai eficientă opţiune terapeutică pentru ameliorarea bufeurile. În funcţie de istoricul personal şi familial, medicul îţi poate recomanda doza cea mai mică de estrogeni necesară pentru a ameliora simptomele. Dacă nu ai suferit o operaţie de înlăturare a uterului (histerectomie), este necesară şi administrarea de analogi de progesteron pentru evitarea proliferării excesive a mucoasei uterine (care poate creşte riscul apariţiei cancerului uterin). Tratamentul cu estrogeni previne pierderea osoasă şi instalarea osteoporozei, dar are şi un efect benefic asupra inimii dacă este iniţiat la cel mult cinci ani după ultima menstruaţie. Estrogenii se administrează pe cale orală (sub formă de tablete) sau prin aplicarea pe piele a plasturilor sau unguentelor.
- Administrarea vaginală a estrogenului. Uscăciunea vaginală apare la 10-40% dintre femeile aflate la menopauză. Pentru ameliorarea acesteia, estrogenii pot fi administraţi direct la nivelul vaginului sub formă de cremă, tablete sau inel. Hormonii sunt eliberaţi în cantităţi mici, care sunt absorbite de ţesutul vaginal. Estrogenul ajută la menţinerea elasticităţii mucoasei, precum si a acidităţii mediului vaginal, dar în acelaşi timp creează şi o barieră de apărare naturală împotriva unor infecţii vaginale şi urinare.
- Antidepresive în doze mici. Anumite antidepresive, cum sunt cele din clasa inhibitorilor de recaptare a serotoninei, pot să scadă în intensitate bufeurile specifice menopauzei. O doză mică de antidepresiv poate fi utilă în cazul femeilor care nu pot urma un tratament de substituţie hormonală cu estrogeni din motive obiective sau atunci când apar tulburările de dispoziţie în cadrul tabloului simptomatic al menopauzei.
- Gabapentin cu eliberare prelungită. Tratamentul cu gabapentin este indicat de obicei pentru controlul convulsiilor din epilepsie, dar şi-a dovedit eficienţa, după cum au arătat multiple studii, şi în diminuarea simptomelor menopauzei, mai ales prin reducerea intensităţii bufeurilor. Această terapie este de asemenea utilă în cazul femeilor care nu pot urma tratament cu estrogeni şi în cazul celor cu migrene frecvente.
- Medicaţie pentru prevenţia şi tratamentul osteoporozei. În funcţie de nevoile individuale, medicul îţi poate recomanda anumite medicamente pentru prevenţia sau tratarea osteoporozei. Acestea limitează pierderea osoasă aparută în timpul menopauzei şi scad riscul de fracturi.
- Înainte de a aborda oricare formă de tratament, vorbeşte cu medicul specialist despre ce opţiuni ai la dispoziţie şi care sunt riscurile şi beneficiile fiecăreia. Mergi în mod regulat la control (cel puţin o dată pe an), deoarece starea ta se poate modifica în timp şi va fi nevoie de o ajustare sau revizuire a tratamentului.