Atat modificarile fiziologice, cat si cele hormonale experimentate in timpul sarcinii cresc riscul de dezvoltare a varicelor la femei. Nivelurile mai mari de progesteron si estrogen au un efect de relaxare si de subtiere a peretilor venelor. In plus, presiunea mai mare la nivelul abdomenului si volumele mai mari de sange in timpul sarcinii contribuie si ele la dezvoltarea varicelor. La celalalt spectru al vietii unei femei, menopauza, exista din nou factori specifici ce favorizeaza dezvoltarea venelor varicoase. In aceasta etapa a vietii, exista cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre prevenirea si tratarea varicelor.

Balanta hormonala este un factor major in sanatatea venelor.

Cercetarile arata ca atat estrogenul, cat si progesteronul au efecte benefice asupra suportului peretilor venelor. Acest fenomen apare si la barbati, deoarece ambele sexe au combinatii de hormoni atat masculini cat si feminini in organism. Principala diferenta intre barbati si femei este data de cantitate. Estrogenul este, de asemenea, necesar pentru secretia hormonului sexual masculin, testosteronul.

Echilibrul hormonal la femei apare in perioada fertila, cand nu exista o sarcina. Daca cresterea nivelurilor de estrogen si progesteron slabesc vasele de sange prin subtierea peretilor venelor, atunci scaderea accentuata a ambilor hormoni in timpul menopauzei va avea un efect opus, ingrosarea excesiva si constrictia peretilor venosi.

Scaderea nivelurilor de hormoni la menopauza creste riscul de a dezvolta vene varicoase.

Fluctuatiile hormonale ale perimenopauzei si menopauzei pot aparea de-a lungul mai multor ani. Cresterea si scaderea ulterioara a estrogenului si a progesteronului in timpul acestor faze pot crea pereti ingrosati si mai putin flexibili ai venelor. Efectele apar si de-a lungul valvelor care directioneaza fluxul de sange inapoi catre inima. Zonele ingrosate de-a lungul acestor valve vor impiedica inchiderea acestora, permitand sangelui sa curga in ambele directii. Totodata, sangele se va acumula in zonele din jurul valvelor, contribuind la umflarea lor. Peretii ingrosati ai venelor creeaza cai ingustate, astfel ca sangelui ii va fi mai greu sa circule, factor ce contribuie la aglomerari si umflari ulterioare.

Ce actiuni pot fi luate pentru a preveni si a diminua varicele in timpul menopauzei?

La fel ca in timpul sarcinii, venele varicoase ce apar in timpul menopauzei se estompeaza frecvent. De cele mai multe ori, ele nu sunt dureroase, iar prezenta lor este, in mare parte, doar o problema cosmetica. Pentru unele femei, cu toate acestea, exista simptome asociate, cum ar fi: durere, senzatie de greutate in plus in zona respectiva, cheaguri de sange, etc. Femeile care se confrunta cu aceste simptome ar trebui sa se consulte cu medicul lor de familie si cu un flebolog sau specialist in vene.

Daca nu exista conditii care sa impiedice utilizarea acesteia, terapia cu hormoni de substitutie poate fi utilizata pentru tratarea venelor varicoase. Pacientele care prezinta riscuri mai mari de dezvoltare a cheagurilor de sange din cauza factorilor genetici sau ai stilului de viata pot necesita alte forme de tratament. Totodata, adoptarea unui program de exercitii cardio sanatoase, cu impact redus, ce utilizeaza partea inferioara a corpului, in special picioarele, va ajuta circulatia sangelui si imbunatatirea starii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *